A klasszikus hortobágyi húsos palacsintát én most krumpligombócba töltve készítettem el. Időigényesebb,mint a palacsintás verzió,de megéri elkészíteni,mert Isteni finom! :)

 

Hozzávalók:

A töltelékhez és a szafthoz: 1 ek. liba vagy disznózsír

5 db csirke felsőcomb

1-2 fej nagyobb vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 ek. fűszerpaprika

2 dl víz

1 db paprika

1 db paradicsom

1 csipet őrölt kömény

só,bors ízlés szerint

200 g tejföl

A tésztához: 500 g burgonya

250 g finomliszt

1 ek liba vagy dizsnózsír

1 kk. só

 

A morzsához: 1 ek. zsír

20 dkg morzsa

 

Elkészítés:

A töltelékhez és a szafthoz: A töltelék egy klasszikus csirkepörkölt. Először olvasszuk fel a zsírt egy edényben, majd a combokat mindkét oldalukon átpirítjuk benne. Ha szép aranybarnák, kivesszük és félretesszük. A combok helyére megy az apróra vágott hagyma és hogy gyorsabban összeessen szórjuk meg pici sóval. Közepes lángon addig sütjük, míg üveges nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belereszeljük a fokhagymát és hozzáadjuk a pirospaprikát. Jól elkeverjük benne, felöntjük kevés vízzel és visszahúzzuk a tűzre. Most mehet bele az apróra vágott paradicsom és paprika, az őrölt kömény, valamint a só és bors. Addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, és a zöldségek összeesnek. Ekkor mennek vissza a combok és megint kevés víz. Ezután addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul és könnyen elválik a csonttól. Közben ha elforrna a víz, pótoljuk. Ha elkészült, kiszedjük a combokat, leszedjük a bőrt, lefejtjük a húst és aprítógépbe tesszük. Kanalazzunk hozzá kevés szaftot, hogy picit krémes legyen. A maradék szafthoz hozzáadjuk a tejfölt és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, adhatunk hozzá kevés vízet.

A tésztához: A burgonyákat héjastul, sós vízben megfőzzük, majd megpucoljuk és áttörjük. Hozzákanalazzuk a zsírt és pontosan fele annyi lisztet, mint amennyi az áttört burgonya. ( ez fontos!) Mehet hozzá 1 tk. só. Az egészet tésztává gyúrjuk, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és 4-5 centis kockákra vágjuk.  Minden egyes tésztakockába beleteszünk egy adag tölteléket és behajtjuk a négy sarkát, majd gombócokat formázunk belőle. Lobogó, enyhén sós vízbe dobjuk a gombócokat, miután feljöttek a víz tetejére 2-3 percig főzzük őket.  Szűrőkanállal kiszedjük őket és megforgatjuk a pirított morzsába.

 

Jó étvágyat kívánok! :)